برای ورود به رشته پزشکی در کانادا، به اطلاعات و الزامات خاصی نیاز دارید. در مرحله اول، داشتن نمره بالا در آزمون زبان آیلتس آکادمیک ضروری است. علاوه بر این، برخی دانشگاهها ممکن است از شما بخواهند که نمرات آزمونهای دیگر مانند MCAT، CASPer و حتی GMAT را نیز ارائه دهید.
علاوه بر این، معمولا نمیتوانید به طور مستقیم از مرحله متوسطه پذیرش دریافت کنید و نیاز به حداقل سه سال تحصیل در یک برنامه دانشگاهی قبل از پذیرش در رشته پزشکی خواهید داشت. در ادامه به بررسی شرایط تحصیل پزشکی در کانادا میپردازیم.
خدمات ایرانیکا بهترین آژانس هواپیمایی: ویزای تحصیلی کانادا
شرایط تحصیل پزشکی در کانادا با مدرک دیپلم چیست؟
طبق اطلاعات موجود در وبسایت jeduka، دوره تحصیل پزشکی در مقطع کارشناسی در کانادا تحت عنوان MBBS شناخته میشود که به معنای کارشناس پزشکی و جراحی است. اگر قصد دارید با مدرک دیپلم وارد رشته پزشکی شوید، باید بدانید که هیچ دوره MBA مستقیمی وجود ندارد و داشتن مدرک کارشناسی برای ورود به رشته پزشکی در کانادا الزامی است.
معمولا، دوره ابتدایی تحصیل پزشکی در کانادا بین سه تا چهار سال به طول میانجامد و ارائه مدرک کارشناسی در زمینه علوم و موضوعات مرتبط با پزشکی یکی از شرایط پذیرش در این رشته محسوب میشود.
در برخی دانشگاههای معتبر نظیر دانشگاه تورنتو، ممکن است تکمیل سه سال از دوره چهار ساله کارشناسی برای درخواست پذیرش کافی باشد. اگر پیشینه تحصیلی مرتبطی در حوزه پزشکی نداشته باشید، روند تحصیل شما در این رشته ممکن است به جای چهار سال به پنج سال طول بینجامد.
به طور کلی، پیدا کردن دوره پزشکی با مدرک دیپلم در کانادا کار دشواری است و معمولا دانشگاهها با این مدرک پذیرش نمیدهند. با این حال، میتوانید شانستان را با مراجعه به دانشگاه ها و کالجهای پزشکی در استان کبک امتحان کنید. شرایط پذیرش این مؤسسات شامل اتمام دوره ۱۲ ساله متوسطه و گذراندن یک سال دیپلم CEGEP است.
باید به این نکته نیز اشاره کرد که بیشتر دانشگاههای پزشکی کانادا از دانشجویان بینالمللی استقبال نمیکنند و فقط به مقیمها و بومیها پذیرش میدهند. این امر فرایند دریافت پذیرش و ادامه تحصیل در پزشکی را برای دانشجویان بینالمللی دشوارتر میکند.
سایر شرایط تحصیل پزشکی در مقطع کارشناسی در کانادا شامل موارد زیر است:
• قبولی در آزمون زبان آکادمیک آیلتس با حداقل نمره ۶.۵
• قبولی در آزمون MCAT (با مجموع نمره بین ۱۲۰ تا ۱۲۵ در هر بخش، هرچند ممکن است برخی دانشگاهها نمرات پایینتری را نیز پذیرش دهند)
• نمرات مناسب در دروس تخصصی
• ارائه انگیزهنامه و رزومه تحصیلی قوی
• داشتن سوابق پژوهشی، علمی یا شغلی مرتبط
• برخورداری از معدل GPA متوسط رو به قوی (حداقل ۳ یا بالاتر)
شرایط سنی تحصیل پزشکی در کانادا چگونه است ؟
در اکثر مؤسسات آموزشی، شرط سنی خاصی برای پذیرش در رشته پزشکی تعیین نشده و متقاضیان بالای ۱۸ سال میتوانند برای ثبتنام و تحصیل در این رشته اقدام کنند. با این حال، با توجه به طولانی بودن دورههای تحصیل در رشته پزشکی در کانادا، بهتر است بین ۲۳ تا ۲۵ سال سن داشته باشید تا بتوانید در اوایل ۳۰ سالگی فارغالتحصیل و وارد بازار کار جهانی شوید.
شرایط تحصیل تخصص پزشکی در کانادا چیست؟
تحصیل در رشته تخصص پزشکی در کانادا که تحت عنوان MD شناخته میشود، به عنوان یک دوره تحصیلات تکمیلی ارشد مورد توجه قرار میگیرد و این امکان را برای دانشجویان فراهم میآورد که بعد از گذراندن دوره MBBS، به ادامه تحصیل در این حوزه بپردازند. عموما مدت زمان لازم برای تحصیل در تخصص پزشکی در کانادا بسته به نوع رشته انتخابی، بین ۳ تا ۵ سال متغیر است.
بر اساس اطلاعات موجود در وبسایت leapscholar، شرایط تحصیل در تخصص پزشکی ممکن است در هر مؤسسه آموزشی این کشور متفاوت باشد. بنابراین، توصیه میشود که برای کسب اطلاعات دقیق و بهروزتر، به وبسایت رسمی دانشگاه مدنظر مراجعه نمایید.
در حالت کلی، شرایط لازم برای تحصیل در تخصص پزشکی در کانادا که به موارد ذکر شده در مقطع کارشناسی افزوده میشود عبارتند از:
• کسب نمرات بالای ۷۰ درصد در دروس تخصصی رشته پزشکی
• موفقیت در آزمونهای GMAT و MCAT با حداقل نمره مورد نیاز دانشگاه
• ارائه حداقل نمره ۷ در آزمون آیلتس آکادمیک
• داشتن تجربه و سوابق بالینی مرتبط
• برخورداری از معدل GPA بین ۳ تا ۳.۵
امکان مهاجرت دانشجوی پزشکی به کانادا وجود دارد؟
دانشجویان رشته پزشکی میتوانند مهاجرت به کانادا را انجام دهند، اما مدارک تحصیلی مربوط به دوره MBBS از ایران در این کشور به رسمیت شناخته نمیشود و لازم است که مجددا در یک دوره معادل اطلاعات پزشکی را آموزش ببینند.
در بهترین حالت، تحصیلات پزشکی شما در ایران فقط به عنوان یک دوره تحصیلی مشابه در نظر گرفته میشود، با این حال، گذراندن دوره ۴ تا ۵ ساله MBBS برای ادامه تحصیل در کانادا الزامی خواهد بود. بنابراین، مهاجرت دانشجویان پزشکی به کانادا در مقایسه با سایر رشتههای کارشناسی علوم، تفاوت خاصی ندارد و نمیتوان آن را به عنوان یک مزیت ویژه تلقی کرد.
برای اپلای پزشکی کانادا باید چه مراحلی را طی کنیم؟
در صورتی که قصد دارید از داخل ایران برای تحصیل پزشکی در کانادا اقدام کنید، مراحل زیر را به ترتیب دنبال نمایید:
1. انتخاب شهر، استان و دانشگاه مورد علاقه در کانادا.
2. مراجعه به وبسایت رسمی دانشگاه برای کسب اطلاعات درباره شرایط پذیرش و تحصیل پزشکی در کانادا.
3. ایجاد حساب کاربری در وبسایت دانشگاه مربوطه.
4. آگاهی از شرایط پذیرش شامل حداقل معدل، شرط سنی، نمره زبان، نمرات دروس تخصصی، و پیشنیازهای تحصیلی.
5. آمادهسازی، ترجمه و بارگذاری مدارک تحصیلی و نتایج آزمونهای لازم همچون MCAT و CASPer (طبق مهلت مشخص شده).
6. تکمیل فرم درخواست پذیرش تحصیلی.
7. پرداخت هزینه مربوط به پذیرش دانشگاه.
8. انتظار برای دریافت نتیجه نامه پذیرش تحصیلی از سوی دانشگاه.
نکته مهم این است که روند اپلای پزشکی در کانادا به شرایط و مهلتهای تعیینشده توسط دانشگاهها وابسته است و همیشه یکسان نیست. همچنین، باید در نظر داشت که نرخ پذیرش برای ادامه تحصیل در پزشکی برای دانشجویان بینالمللی چندان بالا نیست و بسته به شهرت و اعتبار دانشگاه، ارزیابی دانشجویان خارجی به طور معمول سختگیرانه صورت میگیرد.
به همین دلیل، به جای انتخاب تحصیل در رشته پزشکی و مواجهه با چالشهای مرتبط با پذیرش، میتوانید به رشتههای دیگر مرتبط و محبوب همچون سلامت عمومی، تغذیه، شیمی پیشرفته، تحقیقات پزشکی، روانشناسی، پرستاری، ژنتیک و زیستشناسی مولکولی توجه کنید.
تحصیل پزشکی در کانادا چند سال است؟
پس از بررسی شرایط پذیرش برای تحصیل در پزشکی در کانادا، نوبت به بررسی مدت زمان لازم برای تحصیل در این رشته میرسد. بهطور کلی، تحصیل در رشته پزشکی در مقطع کارشناسی یا همان pre-med حدود ۴ سال به طول میانجامد. سپس، ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد به مدت ۳ تا ۴ سال دیگر نیاز دارد.
در نهایت، برای دریافت تخصص پزشکی و گذراندن دوره رزیدنسی نیز بسته به نوع رشته، نیاز به ۲ تا ۶ سال زمان خواهد بود.
امکان تحصیل رایگان پزشکی در کانادا وجود دارد؟
برای تحصیل پزشکی به طور رایگان در کانادا به عنوان یک دانشجوی بینالمللی، شما باید یک بورسیه تحصیلی کامل یا به اصطلاح «فول فاند» دریافت کنید. لازم به ذکر است که این نوع بورسیهها معمولا بسیار محدود و رقابتی هستند و برای دستیابی به آنها نیاز به تلاش و کوشش زیادی دارید.
اگر شما به عنوان یک داوطلب در نظر دپارتمان پذیرش دانشگاههای کانادایی دارای آمادگی بالا و سوابق تحصیلی برجسته باشید، ممکن است شانس مناسبی برای تحصیل رایگان پزشکی در این کشور داشته باشید.
معمولا بورسیههای فول فاند پزشکی شامل پوشش کامل شهریه، هزینه خوابگاه، مخارج زندگی، تجهیزات دانشگاهی، هزینه سفر و موارد مشابه است.
اگر بورسیهای که دریافت میکنید به صورت نیمهحمایتی یا «partially-funded» باشد، نباید انتظار داشته باشید که تحصیل پزشکی را به صورت رایگان انجام دهید، چرا که این نوع بورسیهها معمولا تنها بخشی از هزینههای سالانه یا ترمی شما را پوشش میدهند و به ندرت برای تمام دوره تحصیلی پزشکی تکرار میشوند.
هزینه تحصیل پزشکی در کانادا چقدر است؟
بر اساس اطلاعات منتشرشده در وبسایت jeduka، هزینه تحصیل پزشکی در مقطع MBBS که به عنوان دوره عمومی تحصیل در رشته پزشکی در کانادا شناخته میشود، به طور میانگین بین ۳۰ تا ۱۲۵ هزار دلار کانادا در هر سال متغیر است و این هزینهها بستگی به دانشگاههای مختلف دارد.
به عنوان مثال، شهریه سالانه دوره عمومی پزشکی در سه دانشگاه زیر به شکل زیر است:
• دانشگاه تورنتو: سالی ۹۱۷۶۰ دلار
• دانشگاه دالهاوزی: سالی ۳۶۴۱۳ دلار
• کالج ترینیتی: ۴۱۴۰۰ دلار در سال
براساس دادههای ارائهشده توسط وبسایت leverageedu، هزینه تحصیل پزشکی در مقطع تخصصی MD برای سه دانشگاه زیر در هر سال به این شکل است:
• دانشگاه مک مستر: دوره ۳ ساله، سالی ۹۵۹۹۶ دلار کانادا
• دانشگاه کلگری: دوره ۳ ساله، سالی ۶۰۶۴۱ دلار
• دانشگاه تورنتو: دوره ۴ ساله، سالی ۹۴۲۲۴ دلار
در مقایسه با رشتههای مرتبط پزشکی، هزینههای تحصیل در این زمینه به طور قابل توجهی کمتر از هزینه تحصیل در پزشکی است:
• دورههای BDS، DDS و DMD دندانپزشکی: سالانه ۸۰۹۰۰ دلار
• داروسازی: سالانه ۳۵۷۰۰ دلار
• پرستاری: سالانه ۳۴۱۲۰ دلار
• دورههای BSc و MPT فیزیوتراپی: ۳۸۵۷۰ دلار
• علوم حیوانات: ۳۹۲۰۰ دلار
• تغذیه و رژیم غذایی: ۴۳۰۰۰ دلار
• حرکتشناسی: ۳۳۹۰۰ دلار
• دورههای BSc و BA روانشناسی: ۳۶۰۰۰ دلار
• دورههای BSc و BHSc علوم سلامت: ۳۶۵۰۰ دلار
شرایط بورسیه پزشکی کانادا چیست ؟
برای اینکه بتوانید به طور همزمان برای پذیرش و دریافت بورسیه تحصیلی پزشکی اقدام کنید، باید شرایط زیر را دارا باشید:
1. نمره معدل بالا (GPA): شما باید از آخرین مدرک تحصیلی (کارشناسی) خود نمره معدل بالای ۱۷ یا ۱۸ کسب کرده باشید.
2. نمره زبان آکادمیک قوی: نمرات خوب در آزمونهای زبان، نظیر آیلتس (بین ۷ تا ۸) یا معادل تافل، الزامی است.
3. سوابق علمی و پژوهشی: ارائه مقالات علمی، تحقیقات انجام شده و سوابق کاری که به حوزه پزشکی مربوط میشود، از اهمیت ویژهای برخوردار است.
4. آمادگی برای مصاحبه: شما باید برای شرکت در چندین مصاحبه حضوری و آنلاین به طور کامل آماده باشید.
5. نمرات تحصیلی خوب: ریزنمرات شما، به ویژه در دروس تخصصی، باید بین ۷۵ تا ۸۰ درصد باشد.
6. سن متقاضی: سن شما باید کمتر از ۳۰ سال باشد.
7. عدم وجود گپ تحصیلی: شما نباید گپ تحصیلی بزرگ در سوابق تحصیلی خود داشته باشید.
8. رزومه و انگیزهنامه قوی: ارائه یک رزومه تحصیلی و انگیزهنامه مستند و مؤثر ضروری است.
9. نمرات آزمون MCAT: داشتن نمرات قابل قبول در آزمون MCAT و سایر شرایط خواسته شده، مورد نیاز است.
به طور کلی، تعداد بورسیههای تخصص پزشکی در کانادا برای دانشجویان بینالمللی بسیار محدود است و رقابت برای کسب هر یک از این بورسیهها، به ویژه انواع فول فاند، میان دانشجویان بومی و بینالمللی بسیار شدید است. بنابراین، تنها در صورتی که دارای رزومه و سوابق تحصیلی برجستهای باشید که با سایر متقاضیان رقابت کند، بهتر است اقدام به اپلای کنید. در غیر این صورت، لازم است بودجهای معادل ۶۰ تا ۱۰۰ هزار دلار کانادا برای هر سال تحصیلی این رشته محبوب را تأمین کنید.
درآمد رشته پزشکی در کانادا چقدر است ؟
طبق آمار موجود در وبسایت ca.talent، به همان اندازه که هزینه تحصیل پزشکی در کانادا بالاست، درآمد فارغالتحصیلان این رشته نیز به طرز قابل توجهی زیاد است. به طور متوسط، درآمد سالانه یک پزشک در کانادا حدود ۲۶۷ هزار دلار میباشد که به عبارتی معادل ۱۳۷ دلار در ساعت است.
در خصوص پزشکان تازهکار و کمتجربه، متوسط درآمد سالانه آنها حدود ۱۷۸ هزار دلار تخمین زده شده است. در مقابل، درآمد میانگین متخصصان مجرب پزشکی در کانادا تقریبا ۲۹۲ هزار دلار در سال میباشد.
درآمد سایر رشتههای پزشکی در کانادا به شرح زیر است:
• پزشک (Physician): سالانه ۲۰۷.۲۴۵ دلار
• روانپزشک: سالانه ۲۵۰.۰۰۰ دلار
• پزشک جراح: سالانه ۱۶۰.۵۹۷ دلار
• آسیبشناس و پاتولوژیست: سالانه ۸۱.۳۶۳ دلار
• مجری و افسر بهداشت: سالانه ۶۸.۷۰۳ دلار
• تکنسین پزشکی: سالانه ۶۸.۳۵۰ دلار
• متخصص پزشکی: سالانه ۶۴.۳۵۰ دلار
بهترین دانشگاه های پزشکی کانادا کدامند؟
بر اساس آخرین آمار منتشر شده توسط وبسایت macleans، دانشگاههای پزشکی با بالاترین رنکینگ در کانادا به موسسات آموزشی زیر تعلق دارند:
• دانشگاه مک گیل
• دانشگاه تورنتو
• دانشگاه UBC
• دانشگاه مک مستر
• دانشگاه کوئینز
• دانشگاه آلبرتا
• دانشگاه اتاوا
• دانشگاه دالهاوزی
• دانشگاه لاوال
• دانشگاه مونترال
• دانشگاه وسترن
• دانشگاه کلگری
• دانشگاه شربروک
• دانشگاه منیتوبا
• دانشگاه ساسکاچوان
این فهرست بهترین دانشگاههای پزشکی در کانادا بر اساس معیارهای مختلفی همچون رنکینگ سال قبل در سطح کشور، جوایز دریافت شده توسط دانشجویان، نسبت دانشجویان به اعضای هیئت علمی، حجم تحقیقات و پژوهشهای معتبر، میزان بورسیهها و کمکهای مالی ارائه شده، کیفیت آموزشی و خدمات در اختیار دانشجویان ارزیابی و منتشر شده است.
نکتهای که باید به آن توجه کنید این است که برای ادامه تحصیل در معتبرترین دانشگاههای پزشکی کانادا، شما به یک رزومه و سوابق تحصیلی بسیار قوی نیاز دارید. همچنین در صورت عدم موفقیت در دریافت بورسیه تحصیلی، باید شهریه نسبتا بالایی را پرداخت کنید.
سایر مقالات مرتبط ایرانیکا
بهترین رشته ها برای تحصیل در کانادا
مهاجرت ماما به کانادا